Αν. Ξανθός: Ισχυρές δημόσιες δομές ΠΦΥ, το «κλειδί» της ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας υγείας 

Στην παρέμβαση του σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούσε το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε: 

«H κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να αξιοποιήσει το μάθημα της πανδημίας και τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ και να επενδύσει στις δομές του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάνει τη στρατηγική επιλογή της μη ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος και της κατά προτεραιότητα αγοράς  υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.  

Έτσι, αντί για ένα συγκροτημένο σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις νέες  υγειονομικές ανάγκες και στις σύγχρονες προσεγγίσεις για την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα, το Υπουργείο Υγείας φέρνει ένα ν/σ του οποίου η κεντρική ιδέα είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας. 

Και όλα αυτά την ώρα που σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ σε εξέλιξη, με 127 νέες αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού σε σταδιακή εφαρμογή, με την ομάδα υγείας και, για πρώτη φορά, με έμφαση όχι μόνο στην παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων αλλά στην πρόληψη της ασθένειας. 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, αντικαθίσταται ο οικογενειακός  με τον προσωπικό  γιατρό. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή αλλαγή ονόματος, αλλά για τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Από ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας ολιστικό, με επίκεντρο όχι το άτομο αλλά την οικογένεια και την κοινότητα, με διεπιστημονική προσέγγιση και διασύνδεση με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας,  με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα, η κυβέρνηση υιοθετεί  ένα σύστημα διαχείρισης της ασθένειας. Το θέμα δεν είναι να «χρεώσουμε» κάθε πολίτη σε ένα «προσωπικό γιατρό» οποιασδήποτε ειδικότητας, αλλά να αποκτήσει τον γενικό-οικογενειακό γιατρό που θα  είναι το σημείο επαφής του με το σύστημα, θα τον καθοδηγεί  και  θα τον διευκολύνει στην πρόσβαση του στα υπόλοιπα  επίπεδα του συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα θεσμό που στόχο θα έχει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, και όχι την κάλυψη πραγματικών αναγκών με ισότιμο και καθολικό τρόπο και με στόχο  τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού. 

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο μιλάει για αύξηση των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους, αλλά καταργεί την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που τους διενεργεί (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και εκχωρεί αυτό το ρόλο σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Αναφέρεται στην ποιότητα των διαγνωστικών υπηρεσιών, αλλά όχι μέσω της διευκόλυνσης του εκσυγχρονισμού του εργαστηριακού εξοπλισμού, αλλά διαφοροποιώντας την τιμή αποζημίωσης ανάλογα με την παλαιότητα του, ευνοώντας καταφανώς τις διαγνωστικές «αλυσίδες». Θεσμοθετεί τις οργανώσεις των ασθενών ως συνομιλητών της Πολιτείας στη χάραξη πολιτικής υγείας, αλλά καταργεί την εκπροσώπησή τους και των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Δεν ενισχύει την πρωινή τακτική  λειτουργία των χειρουργείων στο ΕΣΥ, αλλά θεσμοθετεί απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται στα νοσοκομεία με όρους ιδιωτικής κλινικής, επιβαρύνοντας  τους  ασθενείς».

Το βίντεο της παρέμβασης:


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί